25 Aralık 2010 Cumartesi

Yeni yıl kutlamaları üzerine | Herşey hayallerinizdeki gibi olsun

Bu yılın sonu, yeni yılın başı yaklaşmakta. İnternette yeni yılla ilgili bir sürü yazı, sokaklarda dükkanlarda süslemeler, insanlarda yeni yıldan beklentiler(sanki geçen yıl, bu sene yapılacaklar listesini bitirmiş gibi), bir heyecan bir sevinç durumu hakim her alanda. Bende hala duruma bir anlam verememiş şekilde garipsemekteyim yapılanları.

Biraz geçmişe gidelim hep beraber. 2000 yılına girerken tüm dünyada büyük kutlamalar yapılıyordu. Tesadüfen dayımlarda toplanmıştık bizde o gün. Kuzenlerimle beraber televizyon izliyorduk. Gece yarısına bir kaç saat kala dünyanın çeşitli yerleri yeni yıla girmiş, meydanlardaki çılgın kutlamalar televizyonlara yansıyordu. Bense golf maçı izler gibi sıfır heyecanla ekrana bakıyordum. Neden bu kadar eğlendiklerini, neyi kutladıklarını anlayamıyordum çocuk yaşımda, büyüdükçe anlarım diye tahmin ediyordum. Ama hala bir anlam kazandırabilmiş değilim yılbaşı kutlamalarına.(10 yıl öncesine göre büyüğüm tabi şuan,büyüdüm-oldum demiyorum.)

İnsanlar neyi kutluyor?
Yaşananların üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen ben hala insanları anlamakta zorluk çekiyorum. Şimdi olaya iki açıdan bakalım. Birincisi geçmiş seneyi kutlamak;
Bir önceki sene, yeni yıla girerken yeni yılda yapmayı düşündüğü her şeyi olmasada bir çoğunu tamamlamış, başarıya ulaşmış bir insanın yeni yıla girerken başarılarını kutluyor olması mantıklı geliyor bir an için. Fakat bu olay böyle değil, kimse geçirdiği seneyi kutlamıyor.

İkinci bakış açısı ve günümüz mantığı ise gelen yeni seneyi kutlamak tabi;
Benim dahil olamadığım bir anlaşma yapmış olmalı ki bu insanlar, yarınlarını kutluyorlar. Hayat ile bir yıllık daha anlaşma yapmışlar gizliden ki, garantilemişler yarın uyanacaklarını ve yapabileceklerini kutluyorlar. Yılbaşı olayını aynı konsept ile herhangi bir güne taşıyalım, bakalım garipseyecekmisiniz?

            +Bro bu gece parti var. (yıl içinde herhangi bir gün)
            -Oo süper, neyi kutluyoruz?
            +Yarın süper olucak onu kutluyacağız.
            -Yarın ne olucakki?
            +Bilmiyorum... !?:S!?...
            -... !?:S!?...

Mantıklı gelen varsa el kaldırsın?
Bunlar kapitalizmin oyunları olayına girmeyeceğim. Benim kutlamama sebebime bu da dahil tabiki. Ama en büyük sebebi saçma olması. Bir anlam veremiyorum! Ticari amaç güden diğer tüm özel günler de bu saçma olma olayına dahil.

Şimdi gidip, dünyaya uzaylıların gelmesini ve tüm dünyanın yeni bir çağa adım attığı 25 Aralık  2957 gününü kutlayayım. Saçma değil mi?

Kutlamaya gitmeden önce bahsetmek istediğim ufak birşey daha var. Yeni yıla girerken hedeflerinin önünde olan dilim %1’lik bir dilim. Kimse yapmak istediklerini tam anlamıyla gerçekleştiremiyor. Çünkü bu hayatın konseptine aykırı. Pratikte herşeyin istediğimiz gibi olması imkansız. İllaki birşeyler tahminimizin dışında gelişecektir. İstediklerim olmadı bu sene ama seneye herşey mükemmel olcak diye kendimizi kandırıp kutlamalar yapmaktansa azıcık gerçekçi olup, bu sene neyi yanlış yaptım, neyi değiştirmeliyim diye kendimizi sorgulayıp bazı cevaplar aramamız gelecek açısından hepimiz için daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Herkese yeni yılda mutluluklar diliyorum. Herşey hayallerinizdeki gibi olsun.

1 yorum:

  1. çok doğru söylemişsin. hislerime tercüman oldun levocum. bir de ben bir şey söylemek istiorum. bu kadar şeyin arasında belki boş gelir ama...
    bütün bir yıl içersinde yapamadığımız, ya da çaba harcamadığımız şeyleri neden tam yeni yıla girerken dileriz anlam veremem ! her gece dilesek ne olur? o gün dilediğimiz kabul olcak diye bir şart mı var ? ayrıca bir sene hatırlanmayan arkadaşlar o gece msg atılmadı diye kırılmalarına da anlam veremiorum.. yılbaşı işte. yeni bir yıl daha. ama hayat aynı 2011 de olsa 2957 de olsa yeni bir çağda gelse kimse değişmiyor arkadaşım. beynimizi değiştireceğimiz an, yanlışlarımızın farkına varıp onları düzelttiğimiz an ve kırılan kalpleri onardığımız andır bence yeni yıl.. yoksa eğlenmek kolay 1 yıl içinde her gün eğlenebilir insanlar :) emeğine sağlık, yüreğine sağlık levocum. iyi yıllar :)

    YanıtlaSil