5 Kasım 2010 Cuma

Marjinal?


Dün yaşıyorum derken aklımda binlerce kelime vardı yazmayı düşündüğüm, ancak geçenlerde bahsettiğim gibi hangi plan tam anlamıyla tutarlı olabiliyor ki? Şu an bahsetmek istediğim birkaç şey var o kadar, çünkü bu sabah uyandığımda akşama yazarım dediğim konular hakkında yazabilecek durumda değilim şu an. Marjinal olmaktan bahsetmek istiyorum biraz. Marjinal olmak nedir, marjinal nasıl olunur?

Marjinal nedir? Öncelikle biraz bundan bahsedeyim. Marjinal matematikte değişken olabilen anlamında kullanılan bir fransızca kelimedir. Dilimizde tam karşılığı olmasada biz değişik olarak da nitelendirebiliriz aslında. Kelimeyi mecazi olarak araştırdığımızda ise, toplumda görüş ve yaşayış biçimiyle uçlarda bulunan, çizgi dışı, aykırı kimse olarak karşımıza çıkmakta. 

Peki marjinal nasıl olunur?
Marjinal olduğumu yada sonradan marjinal olunabileceğini düşünmüyorum ben açıkcası. Bazı insanlar vardır ki, dünya görüşleri yetişme tarzından kaynaklanan sebeplerden dolayı, etrafındakilerden, toplumdan farklı olarak şekillenebilir. Marjinal yetişmek sonucu marjinal olunabileceği kanaatindeyim. Böyle insanlar, bizimle aynı şeye baksalarda farklı görürler, aynı şeyi dinlediğimizi zannetsekte onlar farklı algılarlar, aynı şekilde düşündüğümüzü düşünsekte onlar bizden farklı düşünürler ve fark yaratırlar. Moda oluştururlar, felsefe akımları oluştururlar, yeni icatlar yaparlar. 

Biraz da günlük hayatı düşünerek konuya yaklaşırsak, etrafımızda marjinal olduğunu iddia eden, marjinal olmak için çabalayan o kadar çok insan var ki. Benim anlamadığım şey şu, insan neden diğerlerinden farklı olmak için bir çaba içine girer ki? Neden normal olmak tatmin etmez insanları bunu anlayamıyorum. Gerçekten farklı düşünüp,farklı yaşayan insanlarda tanıyorum, lafım onlara değil tabiki. Aslında lafım kimseye değil, sadece bu konuda birşeyler yazmak istedim. 

Sizinde başınıza gelmiyor mu hiç? Dersteyken konuyu dağıtıp, dersi hocayla birebir muhabbete çeviren insanlar yada garip garip espriler yapıp ben farklı bir komiğim demeye çalışanlar. Dolmuşta otobüste, sanki ilk defa biniyormuş gibi garip bir havalar. Akşam vakti sokakta yürürken yanınızdan geçen güneş gözlüklü genç. Ayaküstü muhabbet ettiğiniz kantin,bakkal,büfe çalışanından duyduğunuz, “bizde çok para var da ben çalışmayı seviyorum” gibi cümleler. Kar yağdığı zaman çorapsız mini etek giyen kızlar. Ne bileyim işte, böyle bir sürü garip olay. Belkide sadece bana garip geliyor olabilir.

Anlayamıyorum, insanlar neden oldukları,hissettikleri gibi yaşamak yerine böyle farklılaşma çabalarına girmekte.Her zaman ki gibi söyleme ihtiyacı duyuyorum, tabiki kimseyi yargılamıyorum. İsteyen işine bikiniyle gider, isteyen beyaz donuyla denize. Herkesin yaşam tarzına saygım var, fakat anlamakta güçlük çektiğimi söylemek istedim.Marjinal deyince aklıma gelen bir Cem Yılmaz videosunu ekliyorum, tamamdır.Çok eleştiri geldi uzun yazıyorsun diye, kısalltım ben de. İyi geceler. Belki tekrar yazarım bugün.

Aşina olabileceğiniz video için link.

6 yorum: