12 Ekim 2010 Salı

Çay Demleme Sanatı


(MakaradanÖte)

Başlığı okuyupta hemen söylenmeyin çay demlemenin de sanatı mı olur diye. Elbette bir çay demleme sanatı var, çay hafife alınacak bir şey değildir hiçbir zaman ve özel yöntemlerle önümüze gelir güzel bir çay…

Önce objeleri tanıyalım;
Çaydanlık seti iki farklı parçadan oluşur bildiğiniz gibi. İlk parça sadece suyu taşıyacak parça,ikincisi ise çayın suyla buluşacağı üst parça yani demlik kısmıdır.

Peki iyi çay nasıl demlenir;


Önümüzde duran boş çaydanlığın alt kısmına uygun miktarda su koyulur ve ocağın ufak kısmına harlı ateş üzerine bırakılır. Vakit kaybetmeden yeterli miktarda çay demlik kısmına doldurulur ve kaynamaya bırakılmış su haznesinin üzerine yerleştirilir. Suyun kaynamaya başlamasından hemen sonra çayı demlemek çok yanlıştır. Çay altta kaynamakta olan suyun buharı ile ısınmalı ve mükemmel demlenme noktasına gelmelidir. Bu sure en azından beş dakika olmalıdır. Eger bu süreyi fazla uzatırsanız üstteki çayı kavurmaya başlarsınız. Bu yüzden yirmi dakikalık süreyi aşmamaya özen göstermelisiniz.

Vakit geldiğini içinizde hissetmeye başladığınız anda, sağ elinize demliği, sol elinize içinde kaynamış subulunan alt hazneyi alıp, çayın sıcak suyla buluşmasını alıştıra alıştıra yapmalısınız, sakin olmalısınız ki, çay suya yabancılık çekmesin. Ortamın homojenize olması, hızlı  kaynaşması için buluşma sırasında suyu dairesel hareketler yaparak dökmek, yada demliği yavaşça sallamak işe yarar bir yöntemdir.

Demlikteki su uygun seviyeye geldiğinde işlem tamamlanır. Su haznesinde yeterli su bulunmadığını düşünüyorsanız biraz su ekleyebilrsiniz, fakat bu çaydanlığın ısısında dalgalanmalar oluşturacağından tavsiye etmiyorum. Ocağın altı en kısık duruma getirilir.
Ve demlik kulpu alt haznenin kulpuna yaslanacak şekilde koyularak demlenmeye bırakılır.
Optimum demlenme süresi yirmi dakikadır.Demlenen çay yaklaşık iki saat süreyle keyifle içilebilir. Bu süreden sonra tiryakilern “bu çay yanmış”dediği durum gerçekleşir ve çayın tadı acılaşmaya başlar.

Ve son olarak,demlenmiş dem ve su "doğru" bir orantıyla aynı bardağa dökülür.Bardak önceden sıcak suyla ısıtılmalıdır ki çay erken soğumasın.Çay kaşığının bardak içinde bulunması çay bardağının çatlamasına engel olur doldurulurken. İsteğe bağlı olarak tatlandırıcı kullanılabilir.Tabi bu son paragraf konumuzun dışında..

Hikaye bitti şimdi sorgulama zamanı tabiki;

-Su kaynadıktan sonra demlikte çay yoksa ne yapabiliriz?
-Demlemeden once çay kavrulursa, çayı değiştirebilirmiyiz?
-Ya yeterli suyumuz yoksa demliğe dolduracak?
-Yeterli çayımız yoksa ve çay demini almassa ne olur?
-Fazla kaynamaktan çaydanlıkta su kalmazsa ne olur?
-Tüm bu emekler iki saatlik keyif  için mi?

*Anlatabildim mi bilemiyorum! Sevgiler,saygılar..
 201010120641

4 yorum:

  1. Eğer ki keyfine düşkünsen katlanıcaksın be adamım ;)

    YanıtlaSil
  2. Peki ya çaydanlığımız?
    Bazıları aliminyum çaydanlık öneriyor. Ben çelik çaydanlık tercih ediyorum.
    Fakat en güzel çayın porselen çaydanlıkta demlendiğini söylüyorlar :)
    Yazarkafe'den ulaştım. Güzel bir yazıydı.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Ağız tadına, yaşam standarlarına göre değişir, semaverden çay içerek büyümüş biri geri kalan seçenkelerin hiç birini beğenmez mesela;)

    YanıtlaSil