16 Ekim 2011 Pazar

Önüne bak, bardağa değil.

Hayatında hiç çay servisi yapmamış bir insan düşünelim ve daha önce yapan birini de hiç görmemiş olsun. Nasıl bir insan, nerde yaşar hiç bir fikrim yok ama biz durumun böyle olduğunu varsayalım.(eli,kolu,bacağı vs. Olan standart bir insan)

Deneme-1:

+ Şu çayı götürür müsün?

Çay bardağını tabağıyla avucunun içne alır ve tüm dikkatini çayı dökmemeye çalışarak gideceği yere doğru yola koyulur. Üç tane ihtimal var. Birincisi, gideceği yere ulaştığında çay tabağı, çay bardağından dökülen çay ile dolmuştur. İkincisi, çay gideceği yere ulaşamaz, yarı yolda etrafına bakmadığı için, bir yerlere çarpıp bardağı elinden düşürmüştür. Üçüncüsü ise hiç bir aksilik olmadan çay içecek olana ulaştırılmıştır. Ki bu ihtimal şahsın doğuştan yetenekli olduğu gösterir.

            Deneme-2:

+Bak şimdi şöyle tutacaksın, böyle gideceksin, şu şekilde masaya bırakacaksın. İzle beni.

                        Görerek tecrübe eden cahil kişi az da olsa olaya hakimiyet kazanmıştır şimdi.
                        +Haydi şimdi sıra sende..

            Deneme-1’ deki ihtimaller burada da söz konusu ancak kişi önceden gördüğü için, daha bilinçli hareket eder ve başarı oranını büyük oranda artırır.

Deneme-3:

            Deneme-2’de ki yardım sever arkadaş, işinin erbabı olduğundan bu sefer bir de püf noktası söyler cahile.

            +Bardağa bakma, yola bak. O zaman daha rahat taşırsın.

            Taşıyıcımız etrafına,önüne bakarak yürüdüğünden, bir yerlere takılmadan gideceği kesinleşir. Böylece geriye kalan iki ihtimalde de bardak içiciye ulaşır. Belki biraz eksilmiş, belki de hiç dökülmeden.

Diyeceğim şudur ki, bir şeyleri öğrenir insan görerek, dinleyerek, okuyarak. İş pratiğe döküleceği zaman ise tek bir püf noktası kalıyor geriye, kendine güven. Bir şey yapmaya çalışan insan, yapacağı şeye teorik olarak hakimse, ayrıntılara takılmaya başladığı an boğulur. Sadece o adımı atıp, yapabilirim diyebilmeli yeri geldiğinde.

Uzun lafın kısası, insanoğlu azmettimi dağı deler mi? deler. İstesin, uğraşsın, gerçekten emek versin, adımını sağlam yere atmayı bilsin.

201110101711

4 yorum: